De opvoeding van kinderen

 

Opvoeden is altijd een lastig punt. Veel ouders zijn hier erg onzeker over en dat komt mede doordat er zoveel mensen zijn die hier een mening over hebben. Er zijn boeken over geschreven, je kunt cursussen volgen, internet staat er vol mee en dan heb je ook nog je kennissenkring en familie die ervaring hebben op dat gebied. Als ouders is het lastig hier een goede weg in te vinden, maar onthoud goed dat jij je kind het beste kent en het beste weet wat die nodig heeft.

Ontwikkeling van je kind
Je kindje maakt veel ontwikkelingen door. Op motorisch gebied, op het gebied van spraak en op mentaal gebied. Voor je kindje betekent het dat de wereld voor hem of haar daardoor ook steeds veranderd. Dingen die eerst onmogelijk waren, kunnen opeens wel waardoor die grenzen kan verkennen en verleggen. Je kindje heeft geen idee wat wel mag en wat niet mag en oorzaak en gevolg zijn ook nieuw. Als ouders maak je al deze ontwikkelingen ook mee en je ziet je kind veranderen. Ook jouw wereld veranderd steeds door deze ontwikkelingen en je moet je steeds weer aanpassen aan wat je kind van je verlangt. Grenzen stellen, aandacht geven, troosten, boos zijn, het hoort er allemaal bij.

Consequent zijn
Doordat je kind zoveel ontwikkelingen meemaakt, zal het soms niet weten wat die met zichzelf aan moet. Ook situaties worden anders en het kan dingen die het voorheen niet kon. In dit geval is het als ouders belangrijk om consequent te zijn. Als iets vandaag niet mag, mag dat morgen ook niet en als je kindje gisteren een kusje kreeg omdat die gevallen was, wil het die vandaag ook hebben na een valpartij.

Regelmaat
Je zult ook merken dat je kind gehecht raakt aan regelmaat. Als iets altijd volgens dezelfde volgorde gaat, weet het waar die aan toe is. Doe je het een keer anders, dan kan dit drama’s opleveren. Voor ons als volwassenen is het onvoorstelbaar, maar voor een kindje is die regelmaat een baken van rust en vertrouwen en als dat opeens veranderd, dan is dat een reden tot paniek en drama.