Stimuleren van de ontwikkeling

De ontwikkeling van je kind stimuleren

Om goed te kunnen ontwikkelen hebben baby’s een veilige en stimulerende omgeving nodig. Baby’s verkennen de wereld door te kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken. Door je baby te vertellen over dingen die je/jullie doen bevorder je de taal en verstandelijke ontwikkeling. Hierbij geldt dat herhaling goed is en baby’s vinden herhaling vaak ook leuk en prettig. Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het stimuleren van de ontwikkeling.

Tip 1.

Tijdens de eerste paar weken wordt een groot deel van de emotionele band tussen moeder en kind opgebouwd. Neem de tijd om de baby eens te observeren, met hem of haar te praten en aan te vast te houden. Wanneer de baby iets nieuws leert reageer hier dan enthousiast en positief op.

Tip 2.

Neem je baby af en toe eens mee naar buiten. Maak een korte wandeling of neem hem/haar eens mee naar de winkel. Vertel over wat je ziet, hoort, voelt en ruikt en wijs dingen aan die je benoemd.

Tip 3.

Iedereen heeft een eigen stemgeluid. Jouw stemgeluid zal je baby al op zeer jonge leeftijd herkennen. Tijdens activiteiten als het verschonen of in bad doen stimuleert het als je praat in korte zinnen of zingt.

Tip 4.

Probeer je baby ook visueel te stimuleren. In het begin zijn kleurrijke, glimmende en heldere dingen vooral boeiend voor baby’s. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een mobiel boven de box te hangen.

Tip 5.

Wanneer je baby iets ouder wordt en in staat is om zelf zijn of haar hoofdje omhoog te houden is het een goed idee om hem/haar soms even op de buik te leggen. Dit geeft de baby een nieuw perspectief op de wereld. Wanneer de baby wat groter is kan je wat speeltjes net buiten bereik leggen. Dit stimuleert de drang om te bewegen. Let er wel op dat je in de buurt van je baby blijft. Het liggen op de buik kost namelijk veel energie en kan best uitputtend zijn.

 

Kijk voor meer en uitgebreidere tips ook eens op de site anaba.nl